23/4/06

SANT JORDI


Avui ha estat un diumenge especial, Sant Jordi, el nostre patró, el patró de Catalunya.

Sant Jordi també és patró d’Anglaterra, d’Aragó, de la ciutat de Gènova, Georgia, Grècia, Lituània, Portugal, Rússia i Sèrbia.

Com diu la tradició va ser un màrtir cristià nascut a la Capadòcia, fill d’uns familia rural i que va morir, possiblement a Lydda (Palestina). La seva tomba, però és en un lloc incert. D’una banda assenyala Tirra (actual Turquia), un indret molt visitat pels almogàvers en la seva expedició a l’Orient i d’altra Lydda, l’indret mateix on. Segons la tradició, va ser martiritzat sota el regnar de Dioclecià.

A la seva vida se li han atribuït fets llegendaris, entre els quals destaca l’alliberament d’una donzella de les urpes del drac. La veu popular mundial ha localitzat aquests fet pels voltants de la ciutat de Silene. A Catalunya, aquests episodi s’ha localitzat pels voltants de la vila de Montblanc (Conca de Barberà).

A Catalunya, el seu culte és documentat al segle X, i el 1022, l’abat Oliba va erigir un altar en honor seu.

L’extensió del culte a sant Jordi arreu d’Europa va produir-se a partir del segle XI, amb les Croades, el sant era invocat pels guerres croats en les seves lluites contra els musulmans per recuperar Terra Santa.